duminică, 10 octombrie 2010

Ce este BIOS-ul !

   BIOSul (Basic Input Output System) este o componentă a calculatoarelor care face legătura dintre componentele fizice (hardware) și sistemul de operare utilizat de către mașina respectivă.
Câteva dintre companiile producătoare de BIOS-uri sunt: Award, AMI și Phoenix.

BIOS-ul îndeplinește trei funcții fundamentale:
  • 1.Controlul dispozitivelor la pornire POST
  • 2.Încărcarea sistemelor de operare
  • 3.Face legătură între sistemul de operare și unele dispozitive fizice (așa numitul hardware)

Noțiuni teoretice
Sistemul de bază de intrare/ieșire (BIOS –Basic Input/Output Sistem) pentru calculatoarele personale ale familiei IBM PC și IBM PS/2 – este o interfață de programe între programe și partea fizică a calculatorului personal.

   BIOS–ul izolează sistemul de operare și programele din mașină de particularitățile tehnice ale dispozitivelor fizice concrete și permite programatorilor să folosească operații de Intrare/Ieșire în interiorul programelor pe care le creează, fără a lua în seamă adresele dispozitivelor sau caracteristicile tehnice ale masinii. Pentru a fi performant și rentabil, programul trebuie gândit pentru toate tipurile de arhitecturi fizice, pentru a putea fi executat sub orice platformă fizică sau software, condiție numită portabilitate, și care separă limbajele de programare de nivel jos (Asamblare) de cele de nivel înalt (tip C, C++, Java).

   În afară de aceasta, BIOS-ul asigură un șir de servicii de sistem; de exemplu, permite a se afla dimensiunile memoriei calculatorului personal sau data și ora zilei curente, sau configura modul in care se folosesc dispozitivele fizice în momentul pornirii mașinii etc. Se recomandă de a efectua accesul la BIOS nu prin manipulare directă ci prin porturile de Intrare/Ieșire la scrierea atât a programelor de sistem cât și a programelor aplicații.

   Programarea la nivelul BIOS-lui micșorează dependența programelor de schimbarea parametrilor tehnici ai calculatorului personal și prin aceasta mărește mobilitatea lor. Funcțiile de bază al BIOS–ului se caracterizează prin:
  1. testarea calculatorului personal la punerea în priză
  2. asigurarea controlului dispozitivele externe
  3. servicii de sistem

WhatsApp Messenger

Cum funcţionează :  WhatsApp Messenger este o aplicatie cross-platform de mesaje care permite să se facă schimb de mesaje fără a trebui ...