duminică, 22 august 2010

Comenzi generale IRC

   Majoritatea clientilor de IRC (programele de IRC) sunt scrise in asa fel incat sa foloseasca comenzile standard de UNIX. Exista totusi si clienti de IRC care nu accepta comenzile de UNIX sau accepta doar comenzile modificate. Comenzile pe care le vom prezentate aici sunt cele folosite de majoritatea clientilor de IRC.
Exista trei reguli principale de care trebuie sa se tina cont cand folositi comenzile de IRC si anume:

  • Toate comenzile de IRC incep cu " / ". Daca nu folositi slash-ul ( / ) inaintea comenzilor tot ce veti tasta se va considera doar un simplu text de conversatie.
  • Toate numele canalelor incep cu " # ". Exista si o exceptie si anume exista unele canele care prezinta in fata numelui semnul " & ", dar acestea sunt foarte putine si exista mici sanse sa le gasiti.
  • IRC-ul nu este prea pretentios, asa ca puteti folosi atat caractere mici cat si mari sau chiar caractere combinate (mici si mari).
COMANDA / EXEMPLU

/join [#] folosita pentru a intra pe un canal. /join #romania
/part [#] folosita pentru a parasi un canal. /part #romania
/leave [#] la fel ca si part. /leave #romania
/quit (mesaj) folosit pentru a iesi din IRC. Se poate adauga la comanda si un mesaj. /quit Ne mai vedem!
/whois [nick] folosita pentru a afla info despre un nick. /whois Daniel
/whowas [nick] folosita pentru a afla info despre un nick care tocmai a parasit IRC -ul sau despre cineva care si-a schimbat nick-ul./whowas Daniel
/who [#] arata nick-urile, adresele si info. optionale ale utilizatorilor daca sunt disponibile, pentru utilizatorii unui canal. /who #romania
/names [#] arata nick-urile utilizatorilor unui canal. /names #romania
/msg [nick] [mesajul] cu ajutorul acestei comenzi puteti trimite un mesaj privat unui utilizator de IRC/msg Blondu Ce mai faci tipule?
/query [nick] deschide o fereastra noua folosita pentru a dialoga privat cu cineva.
/query Blondu
/nick [nick nou] folosind aceasta comanda puteti sa va schimbati nick-ul. /nick Adrian
/away [mesaj] folosita pentru a informa pe cei care vor sa comunice cu voi ca sunteti plecati pentru moment. Se poate adauga si un mesaj. Pentru a anula comanda si a reveni tastati  /away again /away Caut un program.
/invite [nick] [#] folosita pentru a invita un nick, care este prezent pe alt canal, sa se alature canalului tau. /invite Daniel #romania
/ignore [nick] folosita pentru a opri un nick sa vorbeasca cu tine. /ignore Daniel
/kick [#] [nick] folosita pentru a alunga un nick de pe canal. Pentru a folosi acesta comanda trebuie sa fi operator de canal. /kick #romania Daniel
/mode [nick] +i folosita pentru a va face invizibil pe IRC. Nu esti invizibil pentru utilizatorii de pe canal ci pentru cei care folosesc comenzile: /who sau /names. Totusi daca se foloseste comanda /whois nick informatiile despre tine vor fi afisate. /mode Daniel +i

joi, 19 august 2010

Firewall

Generalităţi/Definiţii

   Un paravan de protecţie poate ţine la distanţă traficul Internet cu intenţii rele, de exemplu hackerii, viermii şi anumite tipuri de viruşi, înainte ca aceştia să pună probleme sistemului. În plus, un paravan de protecţie poate evita participarea computerului la un atac împotriva altora, fără cunoştinţa dvs. Utilizarea unui paravan de protecţie este importantă în special dacă sunteţi conectat în permanenţă la Internet.
   Un firewall este o aplicaţie sau un echipament hardware care monitorizează şi filtrează permanent transmisiile de date realizate între PC sau reţeaua locală şi Internet, în scopul implementării unei "politici" de filtrare. Această politică poate însemna:

  • protejarea resurselor reţelei de restul utilizatorilor din alte reţele similare – Internetul -> sunt identificaţi posibilii "musafiri" nepoftiţi, atacurile lor asupra PC-ului sau reţelei locale putând fi oprite.
  • Controlul resurselor pe care le vor accesa utilizatorii locali.


Funcţionare

    De fapt, un firewall, lucrează îndeaproape cu un program de routare, examinează fiecare pachet de date din reţea (fie cea locală sau cea exterioară) ce va trece prin serverul gateway pentru a determina dacă va fi trimis mai departe spre destinaţie. Un firewall include de asemenea sau lucrează împreună cu un server proxy care face cereri de pachete în numele staţiilor de lucru ale utilizatorilor. În cele mai întâlnite cazuri aceste programe de protecţie sunt instalate pe calculatoare ce îndeplinesc numai această funcţie şi sunt instalate în faţa routerelor.


   Soluţiile firewall se împart în două mari categorii: prima este reprezentată de soluţiile profesionale hardware sau software dedicate protecţiei întregului trafic dintre reţeaua unei întreprinderi (instituţii ) şi Internet; iar cea de a doua categorie este reprezentată de firewall-urile personale dedicate monitorizării traficului pe calculatorul personal.
   Utilizând o aplicaţie din ce-a de a doua categorie veţi putea preîntâmpina atacurile colegilor lipsiţi de fair-play care încearcă să acceseze prin mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe resurse de pe PC-ul dumneavoastră. În situaţia în care dispuneţi pe calculatorul de acasă de o conexiune la Internet, un firewall personal vă va oferi un plus de siguranţă transmisiilor de date. Cum astăzi majoritatea utilizatorilor tind să schimbe clasica conexiune dial-up cu modalităţi de conectare mai eficiente (cablu, ISDN, xDSL sau telefon mobil), pericolul unor atacuri reuşite asupra sistemului dumneavoastră creşte. Astfel, mărirea lărgimii de bandă a conexiunii la Internet facilitează posibilitatea de "strecurare" a intruşilor nedoriţi.

Astfel, un firewall este folosit pentru două scopuri:

  1. pentru a păstra în afara reţelei utilizatorii rău intenţionati (viruşi, viermi cybernetici, hackeri, crackeri)
  2. pentru a păstra utilizatorii locali (angajaţii, clienţii) în reţea


Politica Firewall-ului

Înainte de a construi un firewall trebuie hotărâtă politica sa, pentru a şti care va fi funcţia sa şi în ce fel se va implementa această funcţie.

Politica firewall-ului se poate alege urmând câţiva paşi simpli:

  • alege ce servicii va deservi firewall-ul
  • desemnează grupuri de utilizatori care vor fi protejaţi
  • defineşte ce fel de protecţie are nevoie fiecare grup de utilizatori
  • pentru serviciul fiecărui grup descrie cum acesta va fi protejat
  • scrie o declaraţie prin care oricare alte forme de access sunt o ilegalitate


Politica va deveni tot mai complicată cu timpul, dar deocamdată este bine să fie simplă şi la obiect.

Clasificări

Firewallurile pot fi clasificate după:

  • Layerul (stratul) din stiva de reţea la care operează
  • Modul de implementare


    În funcţie de layerul din stiva TCP/IP (sau OSI) la care operează, firewall-urile pot fi:

  1. Layer 2 (MAC) şi 3 (datagram): packet filtering.
  2. Layer 4 (transport): tot packet filtering, dar se poate diferenţia între protocoalele de transport şi există opţiunea de "stateful firewall", în care sistemul ştie în orice moment care sunt principalele caracteristici ale următorului pachet aşteptat, evitând astfel o întreagă clasă de atacuri
  3. Layer 5 (application): application level firewall (există mai multe denumiri). În general se comportă ca un server proxy pentru diferite protocoale, analizând şi luând decizii pe baza cunoştinţelor despre aplicaţii şi a conţinutului conexiunilor. De exemplu, un server SMTP cu antivirus poate fi considerat application firewall pentru e-mail.


Deşi nu este o distincţie prea corectă, firewallurile se pot împărţi în două mari categorii, în funcţie de modul de implementare:

  • dedicate, în care dispozitivul care rulează software-ul de filtrare este dedicat acestei operaţiuni şi este practic "inserat" în reţea (de obicei chiar după router). Are avantajul unei securităţi sporite.
  • combinate cu alte facilităţi de networking. De exemplu, routerul poate servi şi pe post de firewall, iar în cazul reţelelor mici acelaşi calculator poate juca în acelaţi timp rolul de firewall, router, file/print server, etc.


Ce "poate" şi ce "nu poate" să facă un firewall?

Un firewall poate să:

  • monitorizeze căile de pătrundere în reţeaua privată, permiţând în felul acesta o mai bună monitorizare a traficului şi deci o mai uşoară detectare a încercărilor de infiltrare;
  • blocheze la un moment dat traficul în şi dinspre Internet;
  • selecteze accesul în spaţiul privat pe baza informaţiilor conţinute în pachete.
  • permită sau interzică accesul la reţeaua publică, de pe anumite staţii specificate;
  • nu în cele din urmă, poate izola spaţiul privat de cel public şi realiza interfaţa între cele două.


De asemeni, o aplicaţie firewall nu poate:

  • interzice importul/exportul de informaţii dăunătoare vehiculate ca urmare a acţiunii răutăcioase a unor utilizatori aparţinând spaţiului privat (ex: căsuţa poştală şi ataşamentele);
  • interzice scurgerea de informaţii de pe alte căi care ocolesc firewall-ul (acces prin dial-up ce nu trece prin router);
  • apăra reţeaua privată de utilizatorii ce folosesc sisteme fizice mobile de introducere a datelor în reţea (USB Stick, dischetă, CD, etc.)
  • preveni manifestarea erorilor de proiectare ale aplicaţiilor ce realizează diverse servicii, precum şi punctele slabe ce decurg din exploatarea acestor greşeli.

   Firewall-ul poate să interfereze cu anumite programe şi utilitare de reţea de pe computer. În majoritatea cazurilor, aveţi posibilitatea să corectaţi selectiv aceste incompatibilităţi reglând funcţionarea firewall-ului sau cerând asistenţă furnizorului de software sau ISP. Uneori, o versiune nouă de software va corecta această problemă.

marți, 17 august 2010

Creati autorun pentru CD/DVD

Daca v-ati intrebat vreodata cum sunt facute CD-urile care le introducem in Cd-rom si executa automat un anumit program , aici veti gasi cea mai simpla modalitate de a face asta .

1) Creati un fisier ".txt" .
2) Intrati in fisierul ".txt" si scrieti :

[autorun]
Open= nume programul care sa se deschidă .
Icon= numele iconiţei care să apara la CD .

3) Salavati fisierul sub numele de " autorun.inf " .
4) Scrieti pe CD/DVD " autorun.inf " impreuna cu iconul si programul .

duminică, 15 august 2010

Indeparteaza reclamele din Yahoo messenger

Deschidem notepad, si introducem linile de mai jos:


@ECHO OFF
> %TEMP%.\noYMads.reg ECHO REGEDIT4
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO.
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO [HKEY_CURRENT_USER\Software\Yahoo\Pager\YUrl]
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Messenger Ad"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Webcam Upload Ad"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Webcam Viewer Ad"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Webcam Viewer Ad Big"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Webcam Viewer Ad Medium"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Change Room Banner"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Conf Adurl"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Chat Adurl"="*"
>>%TEMP%.\noYMads.reg ECHO "Y Content"="*"
REGEDIT /S %TEMP%.\noYMads.reg
DEL %TEMP%.\noYMads.reg


ATTRIB -R "%PROGRAMFILES%\Yahoo!\Messenger\Cache\urls.xml"
ECHO "" >"%PROGRAMFILES%\Yahoo!\Messenger\Cache\urls.xml"
ATTRIB +R "%PROGRAMFILES%\Yahoo!\Messenger\Cache\urls.xml"

Dupa aceea mergem in meniul File -> Save as si salvam fisierul cu extensia .bat
Rulam fisierul, iar reclamele nu vor mai fi afisate.

joi, 12 august 2010

Primul troian scris pentru Android

    Cresterea cu 886% pe care a inregistrat-o sistemul de operare Android al celor de la Google aduce cu sine si primul program periculos scris pentru aceasta platforma.
    Malware-ul, identificat de catre cei de la Kaspersky Lab, intra in categoria Trojan-SMS si a infectat pana acum mai multe dispozitive care ruleaza pe platforma Android.
SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, dupa cum a fost numit, apare sub forma unei aplicatii media player infonsive.        Utilizatorilor li se cere sa instaleze un fisier de 13KB, cu extensia standar APK a aplicatiilor Android.
    Odata instalat pe telefon, Troianul foloseste sistemul pentru a trimite SMS-uri catre numere de telefon cu suprataxa, fara cunostinta sau acordul utilizatorului. Astfel, banii trec din contul user-ului in cel al infractorilor cibernetici.
    Potrivit analistilor de la Kaspersky, categoria de Trojan-SMS este cea mai cea mai raspandita clasa de malware pentru telefoanele mobile, dar Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a este primul conceput special pentru Android.
    Totusi este important de precizat ca au mai existat cazuri izolate de dispozitive ruland pe Android care au fost infectate cu programe de tip spyware. Primul program de acest gen a aparut in 2009.
    Kaspersky Lab atrage atentia utilizatorilor sa acorde o atentie sporita serviciilor la care o aplicatie cere acces atunci cand e instalata.

sâmbătă, 7 august 2010

Clienti Orange pot cumpara bilete de metrou prin SMS

Orange a fost prima companie de telefonie mobilă din România care, în anul 2006, a lansat servicii de plăţi prin telefonul mobil. Suntem încântaţi să aducem astăzi, împreună cu partenerul nostru, Metrorex, încă o premieră pe piaţă: plata cu mobilul a călătoriei cu metroul. În prezent, oferim în exclusivitate clienţilor noştri şi alte soluţii de plăţi cu mobilul pentru servicii de interes public, printre care parcarea auto în Timişoara şi Oradea, cât şi în afara ţării, în staţiunea Albena şi în oraşul Ruse din Bulgaria”, a declarat Gabriela Voinea, Senior Product Manager Orange România.

Clientii Orange Romania isi pot cumpara bilet pentru calatoria cu metroul prin intermediul telefonului mobil, ca urmare a unui parteneriat incheiat intre operatorul de telefonie mobila si Metrorex.

“Este suficient sa solicite biletul printr-un mesaj scris la un numar scurt, apoi sa scaneze, la dispozitivul special instalat in statiile participante in acest program pilot, codul de bare pe care il primesc pe telefon printr-un mesaj multimedia. Pentru a solicita un bilet de o calatorie cu metroul, clientii Orange trebuie sa trimita mesajul scris la numarul 801 (tarif 0,36 euro ), pentru a solicita un bilet cu doua calatorii trebuie sa trimita mesajul la numarul 802 (tarif 0,63 euro*), iar pentru 10 calatorii incluse – la numarul 810 (tarif 1,83* euro)”

Fiecare client Orange care cumpără bilet prin telefon poate naviga gratuit în Portalul Orange pe mobil în ziua cumpărării biletului, timp de 24 de ore. Călătoria va deveni astfel o experienţă mai plăcută, deoarece clienţii vor avea acces simplu şi rapid la informaţii şi divertisment direct pe telefon – ştiri din toate domeniile, meteo sau horoscop, muzică, jocuri şi posturi TV live, precum şi la serviciile Orange blog, Sharebox, Chat şi Dating, ca să ţină mai uşor legătura cu prietenii. În acest moment, Orange oferă acoperire pentru serviciile de voce şi internet mobil în toate staţiile metroului bucureştean.

În prezent, accesul pe baza codului de bare de pe telefonul mobil este disponibil în 6 staţii de metrou, unele dintre cele mai intens circulate de către tineri: Politehnica, Petrache Poenaru, Grozăveşti, Piaţa Victoriei, Universitate şi Timpuri Noi.

“Plata călătoriei cu telefonul mobil reprezintă metoda alternativă pentru sistemul actual de plată a biletului de intrare la metrou. Metrorex doreşte să sprijine implementarea noilor tehnologii în România. Prin lansarea acestui proiect experimental, Bucureştiul se aliniază în rândul celor mai mari oraşe ale lumii, utilizatoare de astfel de sisteme de taxare pentru intrarea la metrou”, a precizat Gheorghe Udrişte, Director General METROREX

vineri, 6 august 2010

Spatiu de stocare online cu Gmail Drive

Gmail Drive este o extensie care creează un sistem de fişiere virtual în jurul contul Google Mail, permiţându-vă să folosiţi Gmail ca un mediu de stocare.

Gmail Drive creează un sistem de fişiere virtual pe partea de sus a contului dvs. Google Gmail şi vă permite să salvaţi şi sa preluati fişiere stocate pe contul dvs. de Gmail, direct din interiorul Windows Explorer .GMail Drive adaugă literalmente o unitate nouă la computer în cadrul My Computer , unde tu poti crea noi foldere, copia  fişiere .

Va va cere sa va autentificati

 Cu GMail Drive  poţi copia usor foldere in contul tau tău Google Mail si de acolo in computer din nou.


Când creaţi un nou fişier folosind Gmail Drive, acesta genereaza un e-mail şi il trimite in contul dumneavoastră. E-mail-ul apare în Inbox , iar fişierul este ataşat ca un ataşament de e-mail.



Download Gmail Drive
.

Coduri secrete Samsung

#9999# - versiune software
*#06# - cod IMEI
*#0001# - numar serial
*#9998*246# - status baterie/ capacitate memorie
*#9998*324# - *#8999*324# - ecran debug
*#9998*523# - contrast ecran
*#9998*842# - *#8999*842# - test vibratie
*#9998*289# - *#8999*289# - test difuzor
*#9125# - afisare emoticon
*#0837# - versiune software
*#0523# - *#8999*523# - contrast ecran
*#0228# sau *#8999*228# - informatii baterie
*#8999*636# - capacitate memorie
*#8999*778# - informatii despre SIM
*#8999*782# - afisare data si ceas alarma
*#8999*786# - afisare avertisment
*#8999*837# - versiune hardware
*#8999*638# - informatii retea
*#8999*9266# - afisare numar canal si intesitate receptie
*#1111# - versiune software
*#1234# - versiune firmware
*#2222# - versiune hardware
*#8999*8376263# - toate versiunile in acelasi meniu
*#8999*8378# - meniu de test
*#4777*8665# - setari GPRS
*#8999*523# - luminozitate ecran
*#8999*377# - log erori
*#8999*327# - meniu EEP
*#8999*667# - mod debug
*#92782# - model telefon
#*5737425# - mod Java
*#2255# - lista apeluri
*#232337# - adresa MAC Bluetooth
*#5282837# - versiune Java
#*7785# - resetare ceas
#*7200# - mute pentru generatorul de tonuri
#*3888# - mod test Bluetooth
#*7828# - ecran task-uri
#*#8377466# - versiuni software si hardware
#*2562# - resetare telefon
#*3837# - blocare telefon cu ecran alb
#*3849# - resetare telefon
#*2886# - activare/ dezactivare raspuns automat
#*7288# - activare/ dezactivare GPRS
#*7287# - activare GPRS
#*7666# - ecran alb
#*4263# - activare/ dezactivare handsfree
#*7462# - faza SIM
#*7983# - tensiune/ frecventa
#*7986# - tensiune
#*5376# - sterge toate SMS-urile
#*6837# - versiune oficiala de software
#*2474# - durata incarcare
#*3676# - formatare memorie flash
#*4760# - activare/ dezactivare GSM
#*4864# - ecran alb
#7263867# - activare/ dezactivare dump RAM

Convertirea partitiei FAT32 in NTFS

     Pentru a transforma o partitie a hard discului din FAT32 in NTFS trebuie sa va asigurati ca datele si informatiile existente nu vor fi pierdute. Pentru a nu avea surprize neplacute, va sfatuim sa realizati o copie a documentelor importante pe o partitie care nu va suferi modificari sau pe un suport electronic.

      Cu toate ca posibilitatea pierderii de date prin metoda pe care v-o prezentam este foarte mica, pentru siguranta, verificati si copia de siguranta, astfel incat sa nu existe diferente fata de varianta originala.

Pentru aceasta dati click pe Start, apoi Run, tastati comanda "cmd" si apasati OK. in fereastra de command prompt tastati comanda:

convert [volume:] /FS:NTFS

unde volume reprezinta numele partitiei pe care vreti sa o convertiti (de exemplu C:).

    Daca comanda convert nu poate prelua controlul asupra partitiei (de exemplu, este partitia sistem sau cea curenta) ofera posibilitatea convertirii partitiei la urmatoarea repornire a sistemului. Daca se doreste demontarea fortata a partitiei se poate folosi parametrul “/x” si astfel toate handle-urile catre partitia respectiva vor fi invalide.

    In cazul in care se doreste afisarea de mesaje in timpul conversiei se foloseste parametrul “/v”, iar daca se doreste ca setarile de securitate ale directoarelor si fisierelor convertite sa fie accesibile de catre oricine se foloseste parametrul „/nosecurity”.

marți, 3 august 2010

Instalare Ubuntu de pe stick USB



uSbuntu Live Creator este un program cu care puteti creea un stick USB boot-abil , cu una din urmatoarele distributii Linux: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu.

Programul USbuntu Live Creator il puteti descarca de aici: uSbuntu Live Creator

Operatia este foarte simpla si se efectueaza in pasii urmatori:

1. Selectati disk-ul pe care doriti sa puneti ubuntu. (atentie ce disk selectati pentru ca puteti pierde datele daca selectati gresit).


2. Daca aveti imaginea in PC selectati "ISO". Daca aveti un CD cu sistemul in unitate selectati "CD".


3. Alegeti marimea datelor (mai mare decat 250 de MB).


4. Cateva optiuni printre care si formatarea stick-ului in FAT32 sau posibilitatea lansarii Ubuntu in Windows.


5. Dati click pe iconita (fulger) pentru a incepe instalarea.



NOTA: uSbuntu Live Creator este gratuit si este compatibil cu Windows Xp, Windows Vista si Windows 7.

luni, 2 august 2010

Setari Avira premium

Iata cum să faceţi antivirusul Avira Premium să funcţioneze puţin mai eficient împotriva viruşilor, viermilor etc.

Pentru început, mergem la setări (Extras » Configuration)
Aici, facem ca în imaginile de mai jos :





Coduri Reksio

Codul la Reksio si comoara piratilor :
Tapinson; Pirat; Reksio;Capetenia puilor
Codul la Reksio si Ozn-ul :

Bindor(curcanul cu 2 capete); Cartita; Gaina; Reksio
Codul de la portul cosmic este 2288

Codul Reksio si magicienii
1 (Hamster violet, 5 (hamster cu sacosa verde), 4 (pasare), 6 (cartita)

Codul Reksio si Masina Timpului
6251
Codul Reksio si capitanul Nemo
apasati OK
Codul la computerul MU din Reksio si capitanul Nemo
sageata sus, sageata jos, sageata la dreapta si trei bare la stanga, trei la dreapta si trei in mijloc

WhatsApp Messenger

Cum funcţionează :  WhatsApp Messenger este o aplicatie cross-platform de mesaje care permite să se facă schimb de mesaje fără a trebui ...