vineri, 18 iunie 2010

Cei mai importanti virusi din ultimii 25 de ani

       În ultimii 25 de ani, viruşii s-au răspândit rapid, continuând sa evolueze până în forma în care îi cunoaştem astăzi. Potrivit unui clasament realizat de jurnaliştii agenţiei Associated Press, viruşii din ultimele două decenii se remarcă prin faptul că au reuşit să infesteze, într-un mod destul de simplu, milioane de computere din întreaga lume.
Specialiştii estimează că virusul de calculator este într-o continuă dezvoltare, iar evoluţia lor din ultimii ani confirmă acest lucru. Iată topul celor mai renumiţi viruşi din ultimii 25 de ani.

• Elk Cloner, apărut în 1982, este considerat primul virus care atacă computerele personale şi care se împrăştie prin intermediul dischetelor. Atunci când computerul este virusat, pe ecran este afişat un poem scris de autorul virusului, un elev de clasa a noua. Virusul a avut un succes enorm, întrucât la vremea respectivă nu existau motoare de scanare de viruşi.

• Brain, apărut în 1986, este primul virus care a lovit un sistem de operare al companiei Microsoft, DOS. Creat de doi fraţi pakistanezi, virusul afişează pe ecran numărul de telefon al unui atelier de reparat calculatoare, condus de cei doi.

•Morris, apărut în 1988, este un virus creat de Robert T. Morris, un absolvent al Universităţii Cornell, al cărui tată era un important expert guvernamental în securitatea calculatoarelor. Virusul a infectat aproximativ 6 000 de computere din reţelele universitare şi militare, prin intermediul Internetului.

Virusul s-a răspândit rapid pe Internet şi a provocat pagube serioase instituţiilor publice. Când şi-a dat seama de consecinţe, tânărul a trimis prin reţea instrucţiunile pentru stoparea virusului.

•Melissa, apărut în 1999, este unul dintre primii viruşi care s-au răspândit prin e-mail. Când utilizatorii deschideau un document ataşat, primit prin e-mail, virusul trimitea copii ale documentului la primele 50 de persoane din agenda utilizatorului, infestând astfel mii de persoane în doar câteva ore.

"Melissa" a avut un impact atât de puternic, încât majoritatea companiilor gigant, printre care şi Microsoft, au oprit toate sistemele de operare prin e-mail, până la găsirea unei soluţii.

•Love Bug, apărut în 2000, este tot un virus care se răspândeşte prin e-mail, computerul fiind infestat în momentul în care fişierul denumit “Love letter” este accesat.

• Code Red, apărut în 2001, este primul virus de tip vierme apărut în reţeaua de Internet şi care se răspândeşte prin scanarea reţelei pentru detectarea sistemelor de operare Windows NT server şi Windows 2000 server care nu aveau instalat un patch de securitate de la Microsoft. De fiecare data când găsea un server neprotejat  viermele se copia pe acel server.

Ulterior noua copie începea să scaneze la rândul ei alte servere pe care să le infecteze. Microsoft a avut nevoie de mai bine de o lună pentru a găsi un remediu la acest virus.

• Sasser, apărut în 2004, este un virus care „profita” de vulnerabilitatea sistemelor Windows şi se propagă automat, fără vreun control din partea utilizatorului. Virusul închide computerul şi îl reporneşte automat sau încetineşte viteza de conectare la Internet. Sasser a atacat în special computerele care folosesc sistemele de operare Microsoft Windows 2000, NT şi XP.

WhatsApp Messenger

Cum funcţionează :  WhatsApp Messenger este o aplicatie cross-platform de mesaje care permite să se facă schimb de mesaje fără a trebui ...