vineri, 2 aprilie 2010

10 cauze de prabusire a PC-ului !

10 cauze de prabusire a PC-ului pe care dvs. ar trebui să le stiti.

Fatal error: sistemul a devenit instabil sau este ocupat, "spune" Enter pentru a reveni la Windows sau apăsaţi pe Ctrl-Alt-Delete pentru a reporni computerul. Dacă veţi face aşa, veţi pierde orice informaţii nesalvate în toate aplicaţiile deschise.

Tu tocmai ati fost lovit de Blue Screen of Death. Orice persoană care  utilizează Microsoft Windows este familiarizata cu acest lucru.  Ce puteti face?  Mai important, cum poţi preveni sa se întâmple?

 1) Hardware conflict

Principalul motiv  de prabusire aWindows-ului este un conflict hardware. Fiecare dispozitiv hardware comunică la alte dispozitive printr-un IRQ ( interrupt request line).  Acestea ar trebui să fie unic pentru fiecare dispozitiv.

  De exemplu, o imprimantă, de obicei se conectează intern pe IRQ 7.  Tastatura foloseste de obicei IRQ 1 şi  Floppy IRQ 6. Fiecare dispozitiv va încerca pastreze un IRQ pentru el insusi.
   În cazul în care există o mulţime de dispozitive, sau în cazul în care nu sunt instalate în mod corespunzător, doi dintre ei pot ajunge partajarea acelaşi număr IRQ.  Atunci când utilizatorul încearcă să folosească ambele dispozitive în acelaşi timp, un accident se poate întâmpla. Un mod de a verifica în cazul în care computerul are un conflict de hardware-ul este, prin următoarea metoda:
 * Start-Settings-Control Panel-System-Device Manager.

 Deseori, în cazul în care un dispozitiv are o problemă  un '!' galben  apare alături de descrierea sa în Device Manager. Deschideti  Device Manager (run -> devmgmt.msc) şi apăsaţi wiev -> selectati -> resources by tipe -> dublu click Interrupt Request (IRQ) pentru a vedea numerele de IRQ utilizate de către computer. În cazul în care numărul IRQ apare de două ori, două dispozitive il  pot folosi concomitent.

 Uneori, un dispozitiv ar putea împărţi un IRQ cu ceva descris ca fiind "IRQ holder for PCI steering".  Acest lucru poate fi ignorat.  Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este de a elimina dispozitivul problema şi reinstalarea lui.

Uneori este posibil să  găsiti drivere mai recente pe internet pentru a face dispozitivul sa functioneze corect.  O resursă bună este www.driverguide.com. Dacă dispozitivul este o placa de sunet sau un modem, poate fi adesea reparat prin mutarea intr-un slot diferit pe placa de bază .

 Pentru a fi corecti fata de Microsoft, problema cu numerele de IRQ nu are de a face cu ei. Aceasta este o problemă inca de la primul design al PC ce folosea cipul IBM 8086 . Iniţial erau numai opt IRQs.  Astăzi sunt 16 IRQs într-un PC, este uşor să ramai fara ele.  Există planuri pentru a creşte numărul  IRQs în viitor.

 2) Ram Defectuos

 Problemele legate de RAM (random acces memory)  pot aduce  ecranul albastru (the blue screen of death), cu un mesaj care spune  Fatal Exception Error. O eroare fatală indică o problemă serioasă de hardware. Uneori, aceasta poate însemna ca o parte este deteriorata şi va trebui inlocuita.

 Dar, o eroare fatală cauzată de Ram ar putea fi cauzate de o nepotrivire de cipuri.  De exemplu, amestecarea unui RAM de 70- nanosecunde (70ns) cu unul de  60ns va forţa, de obicei, calculatorul sa ruleze toate memoriile Ram la viteza cea mai mica.  Acest lucru va prabusi pc-ul dacă Ram-ul este suprasolicitat.

 Un mod de a soluţiona această problemă este de a intra in setările BIOS-ului şi de a creşte starea aşteptare a Ram-ului.  Acest lucru il poate face mai stabil. O altă modalitate de a depana o problemă legata de Ram este de a rearanja cipurile Ram  pe placa de bază, sau de a scoate unele .Apoi, încercaţi să repetati circumstanţele care a cauzat prabusirea. Cand umblati cu  RAM încercaţi să  nu atingeţi conexiunile aurite, deoarece acestea pot fi uşor deteriorate.

3) Setări BIOS

 Fiecare placa de baza este livrata cu o serie de setări pentru chipset-ul care sunt decise în fabrică. Un mod comun de a accesa aceste setări este să apăsaţi F2 sau Del  în timpul primelor secunde de boot.

 Odată ajunşi în BIOS ar trebui   sa aveti mare grijă. Este o idee bună să scrie pe o bucată de hârtie toate setările care apar pe ecran.  În acest fel, dacă modificaţi ceva şi computerul devine mai instabil, veţi şti ce setari trebuie inversate.
 O eroare de comună BIOS-ul se referă la latenta CAS. Aceasta se referă la Ram .RAM mai vechi EDO (extended data out)  au o latenţă CAS de 3.  SDRAM (mai nou) are o latenţă CAS de 2.Setarea  gresita poate provoca blocarea RAM-ului şi îngheţarea display-ului..
 Microsoft Windows este mai bun la alocarea de numere de IRQ decât orice BIOS-ului. Dacă este posibil setati numerele de IRQ la Auto în BIOS. Acest lucru va permite Windows să aloce numerele de IRQ (asiguraţi-vă că setarea pentru BIOS Plug and Play OS este  "yes", pentru a permite Windows-ului a face acest lucru.).

4) Unităţi de disc

 După câteva săptămâni, informaţia de peun hard disk începe să devină fragmentată . Este o idee bună să defragmentati hard diskul în fiecare săptămână (sau la doua saptamani), pentru a preveni probleme care suc la "inghetarea" ecranului.  Du-te la:

* Start-Programs-Accessories-System Tools-Disk Defragmenter

 Acest lucru va începe procedura. Veţi fi în imposibilitatea de a scrie date pe unitatea hard disk (de a salva), în timp ce discul se defragmenteaza, aşa că este indicata defragmentarea discului intr-o perioadă de inactivitate.

 Unele lockups şi îngheaţări ale ecranului, determinate de probleme de hard disk pot fi rezolvate prin reducerea read-ahead optimisation.  Acest lucru poate fi ajustat astfel:

* Start-Settings-Control Panel-System Icon-Performance-File System-Hard Disk.

 Hard discul se va încetini şi prabusi, dacă acesta este prea plin. O dată la câteva luni şi eliberati spaţiu pe el. Deschideţi folderul Windows de pe unitatea C şi pentru a găsi folderul Temporary Internet Files.  Ştergerea conţinutului (nu folderul), poate elibera o mulţime de spaţiu. Goliţi Coşul de reciclare în fiecare săptămână pentru a elibera mai mult spaţiu. Hard disk-urile ar trebui să fie scanate în fiecare săptămână pentru erori sau sectoare rele.  Du-te la :

* Start-Programs-Accessories-System Tools-ScanDisk

Sau, atribuie Task Program pentru a efectua această operaţie,  noaptea, când computerul nu este în uz.

5)Fatal OE exceptions and VXD errors.

 Fatal OE exception şi a erorilor VXD sunt adesea cauzate de probleme de placa video.
 Acestea pot fi adesea rezolvate cu uşurinţă prin reducerea rezoluţiei a ecranului . Du-te la

* Start-Settings-Control Panel-Display-Settings


If the screen freezes or you experience system lockups it might be due to the video card. În cazul în care îngheaţă ecran sau vă confruntaţi cu lockups sistem ar putea fi din cauza plăcii video. Asiguraţi-vă că nu are un conflict de hardware. Go to Du-te la

* Start-Settings-Control Panel-System-Device Manager

 Aici, selectaţi + de lângă Display adaptor. O linie de text care descrie placa video ar trebui să apară. Selectaţi-l şi apasati proprietăţi . Apoi selectaţi Resources şi selectaţi fiecare linie în fereastra.  Uita-te dupa un mesaj care spune că nu exisat nici un conflict (no conflict).
 Dacă aveţi un conflict de placa video, veţi vedea aici.  Fii atent la acest punct şi fa-ti o notă de tot ceea ce faceţi în caz de a face lucrurile se inrautatesc.
      Modul de a rezolva un conflict hardware-ului este de a debifati caseta Use Automatic Settings  şi să apăsaţi pe butonul Change Settings . Sunteţi în căutarea unei setari care va afişa un mesaj in care sa nu existe conflicte (no conflicts).

 O altă modalitate utilă de a rezolva problemele de video este să mergeti la:

* Start-Settings-Control Panel-System-Performance-Graphics

 Aici ar trebui să vă mutaţi glisorul Accelerare hardware la stânga. Driverele ca întotdeauna, sunt cea mai frecventa cauza a problemelor referitoare la placile video ori  este vechi ori defect (un driver este o mică bucată de software utilizat de un computer pentru a comunica cu un dispozitiv).

 Uită-te la producătorul placii video pe internet şi caută cele mai recente drivere pentru ea.

6)Virusi

 Adesea, primul semn al unei infecţii virus este instabilitatea sistemului se operare.  Unii viruşi şterg sectorul de boot al unui disc , făcând imposibilă pornirea compuetrului (vezi mai multe).  Acesta este motivul pentru ar trebui aa creati  un disck de start-up pentru Windows. Du-te la :

* Start-Settings-Control Panel-Add/Remove Programs

 Aici,cauta fila Start Up Disk .

 Un scanner antivirus necesită o listă de semnături de viruşi, pentru a fi în măsură să identifice viruşi.  Aceste semnături sunt stocate într-un fişier DAT.  Fişiere DAT ar trebui să fie actualizate zilnic ( sau săptămânal )de la site-ul de producătorul de software antivirus.

Aici aveti o serie de antivirusi gratis pe care ii puteti gasi pe internet !

7)Imprimante

 Acţiunea de a trimite un document pentru a imprima creează un fişier mai mare, deseori numit  postscript file.

 Imprimantele au doar o cantitate mică de memorie, numite buffer.  Imprimarea unui document, de asemenea, foloseste o cantitate considerabilă de puterea procesorului.Acest lucru va încetini, de asemenea, performanţele computerului.

If the printer is trying to print unusual characters, these might not be recognised, and can crash the computer. Dacă imprimanta  încerca sa imprime caractere neobişnuite, acestea ar putea să nu fie recunoscute, şi poate parbusi calculatorul.Uneori, imprimante nu se  recupereaza dupa un accident din cauza confuziei din buffer. O modalitate buna de a goli bufferul este de a deconecta imprimanta timp de zece secunde. Booting up from a powerless state, also called a cold boot, will restore the printer's default settings and you may be able to carry on.Pornirea dupa scoaterea alimentarii cu energie, numită de asemenea o pornire la rece, se va restaura setările implicite ale imprimantei .

8)Software

 O cauză comună a prăbuşirii calculator este software-ul defect sau prost-instalat .  De multe ori, problema poate fi rezolvata prin dezinstalarea software-ul şi apoi reinstalarea ea.
  Registrul de sistem poate fi corupt cu intrari vechi pentru software-ului depasit pe care ai crezut că l-ai dezinstalat.Folositi un registry cleanner pentru a inlatura toate intrarile invalide. Citiţi instrucţiunile şi utilizaţi-l cu atenţie, astfel încât să nu deteriorati permanent registrul.   În cazul în care registrul este deteriorat, va trebui să reinstalaţi sistemul de operare.
 De multe ori o problemă de Windows poate fi rezolvată prin introducerea Safe Mode.  Acest lucru poate fi făcut în timpul pornirii. Apăsaţi F8 in timpul pornirii windowsului .  Ar trebui să va apara un meniu de pornire de unde puteti selecta safe mode.
 Safe Mode încarcă un minim de drivere. Aceasta vă permite să găsiţi şi să rezolvaţi problemele care împiedică Windows-ul sa se incarce corect.

 Uneori, instalarea Windows este dificilă din cauza setărilor  improprii din BIOS. If you keep getting SUWIN error messages (Windows setup) during the Windows installation, then try entering the BIOS and disabling the CPU internal cache. Dacă va apre mesajul de eroare SUWIN  (Windows Setup) în timpul instalării Windows,  încercaţi să intrati in BIOS şi sa dezactivati cache-ul intern al procesorului. Try to disable the Level 2 (L2) cache if that doesn't work. In cazul în care nu funcţionează incercaţi sa dezactivati Level 2 (L2) cache

 Amintiţi-vă sa restaurati toate setările BIOS la default după instalare.

9)Supraincalzire

 Unităţilor centrale de procesare (Procesoarele) sunt de obicei dotate cu ventilatoare pentru a le menţine se răcească. If the fan fails or if the CPU gets old it may start to overheat and generate a particular kind of error called a kernel error. Dacă ventilatorul se strica sau dacă CPU se invecheste poate să înceapă să se supraincalzeasca şi  genera un anumit tip de eroare numita o eroare de kernel-ului.  Aceasta este o problemă comună în cipuri care au fost overclockate să funcţioneze la viteze mai mari decât  trebuia.

 O cale de a remedia este de a obtine un ventilator mai bun şi mai mare .
 Problemele de CPU pot fi adesea reparate prin dezactivarea cache-ului intern al  procesorului în BIOS. Acest lucru va face ca PC-ul sa ruleze mai lent, dar ar trebui să fie, de asemenea, mult mai stabil.

10) Problemele ale sursei de alimentare

 O creştere sau o scadere bruscă in inetnsitate ( a curentului electric) poate deasemenea prabusi un computer.

 În cazul în care aceastase intampla des, atunci ar trebui sa luati  în considerare cumpărarea de o sursă de alimentare neîntreruptă (UPS).  Acest lucru vă va oferi o sursă de energie curată atunci când nu există energie electrică, şi aceasta vă va da câteva minute pentru a efectua un shutdown controlat atunci cand se ia curentul.

 Aceasta este o investiţie bună în cazul în care datele dumneavoastră sunt critice, pentru că o reducere de putere va produce nici datele nesalvate să se piardă.

WhatsApp Messenger

Cum funcţionează :  WhatsApp Messenger este o aplicatie cross-platform de mesaje care permite să se facă schimb de mesaje fără a trebui ...