miercuri, 17 februarie 2010

Ce este spyware-ul?

Spyware (sau Adware)

Este un nume generic sub care se ascund tot felul de programe parazit, unele inofensive, altele foarte grave pentru ca pot fi folosite pentru a va fura, parole, numere de cont etc.

Categorii de Spyware:


 Parasiteware
Destul de inofensiv - inlocuieste unele linkuri cu altele astfel incat sa te duca acolo unde vor ei. De exemplu apesi pe un link ce ar trebui sa te duca la site-ul companiei Adidas si te trezesti pe un site care vinde
produse Adidas (exemplu absolut fictiv, nu dati cu adidasii dupa mine).

 Hijacker
Iti schimba pagina de start sau cea de search.

 Adware
Cel mai adesea e doar enervant. Se ocupa cu afisatul de reclame pe computerul tau. (Atentie! Nu orice reclama pe care o vezi este rezultatul unui Adware). De cele mai multe ori vine impreuna cu un alt
program (de exemplu un Explorer Bar) si reprezinta pretul pe care trebuie sa-l platesti pentru un program util pe care n-ai dat nici un ban. Daca vrei sa renunti la reclamele enervante, renunti de cele mai multe ori si la programul cu care au venit. O parte din programele Adware sunt mai "rele" de atat pentru ca inregistreaza site-urile pe care le vizitezi regulat si le "raporteaza la centru".
In general se instaleaza fara stirea ta doar pentru ca n-ai avut rabdare sa citesti poliloghia din End User License Agreement, sau ai apasat OK in timpul unei instalari fara sa citesti de fapt intrebarea.

 Data Miner - Spyware
Cu adevarat periculos. Iti poate loga fiecare miscare pe care o faci pe un computer: tastele apasate (da, chiar si cand scrii parole), site-urile pe care le vizitezi si practic tot ceea ce faci pe computer.
E vandut cel mai adesea cu nume gen: keylogger, child monitor, spouse monitor, parental control software, pc recorder, internet monitor software. De obicei este instalat de parinti, sefi, iubiti gelosi, dar poate fi instalat si
de hoti bine "tehnolgizati". Functioneaza "stealth", asa ca habar nu ai ca esti supravegheat. O parte din programele spyware sunt foarte evoluate, sunt polimorfice (isi schimba forma pentru a nu putea fi detectate), au programe de backup si se reinstaleaza dupa ce au fost sterse de catre un program antispyware, trimit logurile cu activitatea ta prin mail sau pe net etc.

 Malware
Granita dintre spyware si virusi, viermi, troieni etc. Pe langa comportamentul de spyware iti modifica si parti din sistem.

WhatsApp Messenger

Cum funcţionează :  WhatsApp Messenger este o aplicatie cross-platform de mesaje care permite să se facă schimb de mesaje fără a trebui ...